Sleeper Picks – vad det är och hur du hittar dem!

Sleeper Picks – vad det är och hur du hittar dem!

Det är alltid kul att vinna, men det är lite roligare att vinna på något som väldigt få såg komma. Att vara en av de som kan säga ”Jag spelade på det” när den stora massan tänkte helt tvärtom. Därför går vi in på djupet på ”Sleeper Picks”.

Lite som inledningen avslöjar är ett Sleeper Pick ett spel på ett lag, en spelare eller en händelse som inte många tror på. Det är något som många ”sover på” och det fungerar både inom vanlig betting och fantasy betting.

Fantasy betting – Hockey

Vi använder hockeyn som exempel här. NHL drar igång en ny säsong och du hittar Peter Puck som ska spela sin första säsong. Majoriteten väljer inte honom då de inte tror att han har en stor chans att spela mer än några matcher under säsongen. Men du har sett honom spela i juniorligorna och vet att den klubb han ska spela för i NHL har det tunt på hans position. Du väljer honom därför till ditt fantasylag. Peter Puck gör succé och efter 20 matcher har han gjort 26 poäng och hans lag ligger inte i botten av tabellen utan snarare i mitten med god chans på slutspel om de fortsätter.

Den stora massan hakar på efter ett tag men du har redan fått en mängd poäng på Peter Puck. Det är ett långskott men de sitter ibland och de sitter än mer ofta om du läser på!

När tittar vi på Sleeper Picks?

Dagliga fantasyspel är snabbare och eventuella bommar/vinster syns i princip samma dag. De hårdkokta Daily Fantasy-spelarna värderar spelare efter poäng per $1000. Det är alltså fantasy-dollar där du får en budget för att bygga det lag du ska använda samma kväll. Vi tar ett exempel. Vi räknar på att en spelare ska ge dig ungefär tre poäng per $1000.

Om då ett spelbolag väljer att värdera Peter Puck till $3000 och du tror att han under en speciell match ska göra mer än tre poäng – låt säga tolv – poäng är det alltså ”Value for Money” för dig då han borde ha legat på $12000. En vanlig Daily Fantasy-budget ligger på omkring $50000 och det gör att du har $9000 kvar till din budget på den här spelaren.

Säsongsfantasy

Till skillnad från Daily Fantasy kan en spelare bara användas av ett lag i säsongslånga fantasyligor. Det gör att ditt Sleeper Pick dels blir mer exklusivt och du löper en större risk eftersom det kan vara svårt att hitta en fullgod ersättare när säsongen väl är igång. Men din payoff på sikt kan bli stor. Om du tror att en spelare prickar formen sent under säsongen finns det goda skäl för dig att välja honom tidigt så att ingen annan gör det.

Att hitta Sleepers i Fantasy Betting

Det är inte helt enkelt men det går. Spelarnas värde i fantasy betting påverkas av vad som händer i verkliga världen; form, skador – och saker på det personliga planet. Om du inte tror att saker utanför planen påverkar spelaren i fråga är det en bra början till ditt val. Precis som Peter Puck-exemplet ovan är det bra att läsa på om juniorligor innan säsongen börjar. Vilka spelare som briljerat där och hur de ligger till inför proffsligans start.

I hockeyn kan det röra sig om – väldigt detaljerat – en högerfattad back med bra skott. För det första är högerfattade backar högt värderade från början och kan spelaren ifråga dessutom skjuta och/eller styra spelet i powerplay är det inte omöjligt att han kommer att vara en viktig kugge i laget – om han tar plats. Media skriver om att spelaren har attitydproblem och att det kan ställa till det för honom. Men vi har läst på om den tränare spelaren kommer att ha i proffslivet – han är bra på att hantera ungdomar med attitydproblem. Allt pekar på att vi har en Sleeper här.

Se upp med de som redan slagit igenom

Om du noterat en Sleeper som exploderat och levererat långt över förväntan är det inte alltid en bra idé att följa upp och spela på dessa. I fantasy betting kommer spelarna att ha ökat i pris och det gör utbetalningen gentemot din insats lägre. Sleeper Picks i ”vanlig” betting än jobbigare: Ett lag som överraskat i ligan inledningsvis kommer att ha ögonen på sig under de kommande matcherna – både från motståndare och spelbolag. Även om laget i fråga fortfarande är en underdog kommer de att betala mindre mot vad de egentligen borde vilket föder frågan: Är det värt att spela på dom?

Dessutom har motståndarna scoutat laget bättre och om det är en spelare, en spelform eller som har varit överraskningslagets framgångsfaktor kommer detta att bevakas stenhårt av motståndarna framöver. Visst, överraskningslaget kan kanske nå fler framgångar men de kommer att bli mer dyrköpta.