Fantasy Football är inte enda sättet att betta på NFL

Fantasy Football är inte enda sättet att betta på NFL

Är du inne i NFL? Är du väldigt inne i det? Eller kanske inte alls?
Idag ska vi gå på djupet om betting på enskilda spelare i National Football League.

När vi spelar på enskilda spelare i amerikansk fotboll lever dessa spel ofta hela matchen ut, i alla fall bra nära. Spelare byts sällan ut eftersom de har sina fasta uppgifter i både de offensiva som defensiva laguppställningarna. Sammanfattningsvis kan man säga att ett spel på en enskild spelare – så kallad ”player prop betting” – spelar i en match. Det kan vara alltifrån ”passing yards” för quarterbacks till ”running yards” för wide receivers.

När satt dig in i hur betting fungerar för NFL är inte steget långt från att komplettera med lite Fantasy Football, men du kan såklart även komma från andra hållet. Det är det som är det fina med Amerikansk fotboll, det finns i princip hur mycket som helst att spela på, och mer lär det bli nu när USA börjat öppna upp även för regelrätt sportsbetting i vissa delstater.

Att komma ihåg innan du spelar på NFL

Den här typen av spel är bland de svåraste att sätta inom betting. Det gäller inte bara amerikansk fotboll utan överlag. Det finns så många variabler att ta hänsyn till när det gäller hur en spelare kommer att prestera i en match. Men tack vare Fantasy Football, som är oerhört stort i Nordamerika, finns det en uppsjö av statistik som hjälper spelare att lägga den här typen av bet.

Problemet är att bolagen har lika svårt att sätta oddsen som vi har att vinna på dom. Eller, det är egentligen en sanning med modifikation: Den statistik som finns är så pass bra för idoga spelare att bolagen inte vill sätta för höga odds då de faktiskt löper risk att förlora stora summor på det.

Olika spelmöjligheter i NFL

Det finns många olika möjligheter och dessa ökar ju längre vi går in på säsongen. När allt sedan kulminerar med Super Bowl i februari är marknaderna nästan överdrivet stora och du kan spela på i princip vad som helst: Alltifrån den dyraste biljetten till om någon råkar visa brösten i kameran (Janet Jackson gjorde det oavsiktligt under sitt uppträdande i halvtid under Super Bowl 2004).

Under grundserien är utbudet ofta detsamma:

  • Kommer en quarterback att kasta över/under x yards?
  • Kommer en running back springa över/under x yards?
  • Kommer en wide receiver att ta emot över/under x yards passningar?

Bolagen sätter linorna tight så att du som spelare får svårt att välja. Ofta ligger linan på det genomsnitt spelaren i fråga har kastat/sprungit/tagit emot under säsongen vilket som rent spel är svårt att se igenom. Men om du tittar närmare på motståndarnas försvar, form och skador/avstängningar borde det ge lite mer tyngd för ditt spel åt endera håll.

Position för position

Quarterbacks. Deras marknad kretsar kring hur många yards de passar bollen. När du går igenom den marknaden ska du börja med att kolla hur många yards han passar i snitt den här säsongen. Därefter bör du kolla hur han spel skiljer sig på hemma- respektive bortaplan. Många quarterbacks är bättre på hemmaplan, av någon anledning. Sedan bör du kolla på motståndarna. Hur starka är de? Hur snabba är de fram på ”din” QB? Hur många sacks har de? Men titta även över lagets anfall/försvar? Om ”din” QB möter ett dåligt lag lär han vara mer på planen och således få fler möjligheter att passa bollen. Du bör även se över vädret. Regn och snö är självklarheter när det gäller faktorer som kan ställa till det men titta även på om det blåser och hur. Vind för en boll som flyger 5-10 meter upp i luften kan förstöra mycket.

Running backs. Du kan titta på många samma aspekter här som du gör för en QB. Här kan du titta lite mer på de spelare som är runtomkring din running back. Vissa lag har en RB som gör väldigt mycket av jobbet medan andra fördelar bördan på två. Håll ett extra öga på skadeläget då en eventuell comeback för en annan RB kan innebära betydligt minskat arbete för den du tänkt spela på.

Wide Receivers/Tight Ends. Wide Receivers är ganska hårt kopplade till quarterbacken. Om QB’n har en dålig match finns risken att ”din” Wide Receiver har det också då han inte får de bollar du hoppats på. När du ska titta på möjliga spel här ska du inte bara läsa av lagets QB: Du bör även kolla hur många gånger din Wide Receiver tar emot en boll (”gör en catch”) och hur många gånger bollen är ämnad för honom. Om han är målet för bollen ofta mot ett svagt försvar är chansen god att han gör många ”catches”.

Var finns infon?

NFL’s egna statistik är bra men du kan även kolla pro-football-reference.com. De går in på djupet i det mesta och är väldigt detaljerade på spelare säsong för säsong.